Więcej inteligentnych rolniczych maszyn, które będą pomagać w efektywniejszej pracy i zbiorach – to marzenie wielu rolników, które ma szansę się ziścić dzięki projektowi badawczo-rozwojowego konsorcjum, w którego skład wchodzi Politechnika Białostocka. To jedno z wielu innowacyjnych przedsięwzięć, które otrzymały unijne dofinansowanie w konkursie “Szybka ścieżka – Agrotech”, który został zorganizowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
Polska jest jednym z czołowych dostawców żywności w Unii Europejskiej, a o konkurencyjności krajowego rolnictwa w najbliższych latach decydować będzie jego poziom technologiczny. Zwłaszcza, że upowszechnienie innowacji w sektorze rolno-spożywczym ma pozytywny wpływ na ochronę klimatu i zdrowie konsumentów.
Konkurs „Szybka Ścieżka – Agrotech” skierowany jest do podmiotów planujących realizację projektów badawczo-rozwojowych z zakresu rozwoju nowych technologii w sektorze rolnym. Celem projektów jest opracowanie innowacyjnego rozwiązania możliwego do wdrożenia w działalności gospodarczej. Idea konkursu to podniesienie konkurencyjności polskich podmiotów pracujących nad projektami m.in. z zakresu robotyzacji i automatyzacji, cyfryzacji czy produkcji rolno-spożywczej przyjaznej środowisku. Dofinansowuje również projekty związane z innowacyjną żywnością czy biotechnologią oraz bioenergią. Projekty muszą być realizowane poza województwem mazowieckim (kategoria regionów słabiej rozwiniętych). Projekt dofinansowany w konkursie, musi wpisywać się w co najmniej jedną Krajową Inteligentną Specjalizację (KIS). Ocenie – według kryteriów, zostały poddane 164 wnioski i zgodnie z zatwierdzoną 26 kwietnia 2021 r. listą rankingową, 54 projekty zostały wybrane do dofinansowania, na łączną kwotę dofinansowania 362 mln zł. Nabór do konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju był prowadzony od 10 sierpnia do 6 listopada ub.r. O wsparcie w ramach konkursu ubiegały się zarówno małe i średnie przedsiębiorstwa, jak i duże firmy oraz konsorcja składające się z przedsiębiorców lub przedsiębiorców i jednostek naukowych.
– Dzięki ponad 3 i półkrotnemu podniesieniu pierwotnie planowanej alokacji, ze 100 do 362 mln zł zostaną zrealizowane 54 najlepsze projekty. Będą to kolejne innowacje w polskiej gospodarce, które z całą pewnością przyczynią się do zwiększenia jakości produkcji żywności. Co więcej, dzięki tym projektom w coraz większym stopniu mamy szansę stać się eksporterem nie tylko żywności, ale również liczącym się dostawcą wysokich technologii towarzyszących jej produkcji. To zmiana, która zachodzi dzięki Funduszom Europejskim – podkreśla Małgorzata Jarosińska-Jedynak, minister funduszy i polityki regionalnej.
Jeden z innowacyjnych nagrodzonych projektów, ma stworzyć konsorcjum firmy SaMasz, Klastra Obróbki Metali oraz Politechniki Białostockiej (dwa wydziały – mechaniczny i elektryczny). Celem ich pracy będzie powstanie trzech maszyn rolniczych do zrównoważonego zbioru zielonki, wykorzystywanie inteligentnych technologii i wspieranie koncepcji samorządowego projektu Doliny Rolniczej 4.0 (czyli rozwoju inteligentnego rolnictwa). Maszyny zostaną wyposażone w opracowane systemy dotyczące m.in. monitorowania w czasie rzeczywistym zbieranego plonu. Rozwiązania zastosowane w maszynach, dadzą rolnikowi informację na temat diagnostyki tych maszyn, by mogły one efektywniej pracować. Projekt potrwa do końca 2023 roku, a jego wartość wynosi blisko 11,4 mln zł.
Jak wynika z danych NCBR, wśród przedsiębiorstw, którym przyznano grant, są m.in.: firma OPTIDATA Sp. z o.o., Spółdzielnia Mleczarska „Mlekpol” w Grajewie, Polmlek Grudziądz Sp. z o.o. Przyznane dofinansowanie oscyluje w granicach od 800 tysięcy złotych do blisko 36 milionów złotych. Najwyższą liczbę punktów, oprócz wspominanych wcześniej przedsięwzięć, otrzymały projekty takich firm, jak White Hill Sp. z o.o. (system regulacji oświetlenia w szklarniach ze sprężeniem zwrotnym od sygnałów emitowanych przez rośliny (plant-talk) oraz ConnectedLife Sp. z o.o. (opracowanie autorskich sensorów oraz inteligentnej platformy Industril IoT przeznaczonej do monitorowania warunków i poprawy efektywności produkcji szklarniowej).
Chcesz przeczytać cały artykuł?
https://agronomist.pl/artykuly/rozwoj-inteligentnego-rolnictwa-in-progress