Wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo. Całość stanowi małą rodzinną manufakturę w której skład wchodzą: rodziny pszczele ponad 300uli, uprawa roślin, tłocznia oleju, przerób wosku na węzę. Historia pasieki rozpoczęła się w 1937 roku kiedy to Jej dziadek Józef zbudował i zasiedlił pierwsze ule. Od tej pory pasieka rozrasta się, łącząc tradycję z nowoczesnością. Gospodarstwo prowadzi w systemie rolnictwa zrównoważonego. Strukturę zasiewów układa w ten sposób aby rośliny w sporej części należały do kategorii roślin miododajnych. Szeroki płodozmian pozwala na minimalizację i przy niektórych uprawach całkowitą rezygnację z nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Na gospodarstwie uprawia: len złocisty, słonecznik , rzepak, facelię, pszenicę, soję,. Trzy pierwsze uprawy przetłacza na olej na zimno. W zeszłym roku była laureatką w konkursach: Perła 2022 za najlepszy produkt regionalny (Poznań); Sposób na Sukces: 3 miejsce w kategorii rodzinnej (Warszawa); mąż otrzymał 1 miejsce w kategorii Pszczelarz roku współpracy z Rolnikiem. Prowadzi fanpage: Pasieka Jabłońscy, gdzie na bieżąco pisze o swoich działaniach.

http://www.miodek.info/ 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin