Prowadzi ekologiczne gospodarstwo kozie w niewielkim Klecinie na Dolnym Śląsku. Gospodarstwo obejmuje grunty o powierzchni 10ha. Produkcja zwierzęca, polegająca na hodowli kozy alpejskiej i barwnej uszlachetnionej obejmuje obecnie ponad 100 kóz w systemie wolnowybiegowym. Na terenie gospodarstwa znajduje się 200m koziarnia z pastwiskami na obszarze 5ha. Jej gospodarstwo to również unikalny projekt ekologiczny w regionie służący mieszkańcom miast takich jak Świdnica i Wrocław jako teren rekreacyjny jak również krzewiący edukację ekologiczną. Prowadzi warsztaty ekologiczne dla dzieci, warsztaty ziołowe i minimalistyczne dla młodzieży i dorosłych. W gospodarstwie działa również Kozi dom i Kozi Strych, gdzie można się zatrzymać i zaznać uroków życia w kozim gospodarstwie. Poranny udój, prace w permakulturowym warzywniku, kozie śniadanie to tylko część koziej rutyny.
Prowadzi sklep farmerski oraz wyjątkową, bo opalaną drewnem piekarnię. Z zapałem działa społecznie angażując się w działalność stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, a bardziej lokalnie w działania Kooperatywy124, społeczności Targu Ziemi124 i najmłodszego dziecka projektu Jest Alternatywa! (www.jestalternatywa.com), który wspiera rolnictwo ekologiczne i propaguje o nim wiedzę.
W 2020r. jej gospodarstwo otrzymało nagrodę w ogólnopolskim konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Tytuł III miejsca na Dolnym Śląsku stanowi dla nas duże wyróżnienie.
https://www.dodr.pl/zapowiedzi,932-konkurs-na-najlepsze-gospodarstwo-ekologiczne-na-dolnym-slasku-w-2020-roku
W 2020 roku inwestycja serowarni i podziemniej dojrzewalni serów dofinansowana z ARiMR otrzymała wyróżnienie jako inwestycja uznana za przykład dobrej praktyki w Polsce, a w 2022 roku cała inwestycja została zaprezentowana na forum Unii Europejskiej i otrzymała wyróżnienie europejskie jako wzorowa praktyka.

Więcej tutaj: Projects & Practice | Europejska Sieć na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (ENRD) (europa.eu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin