Smart farming – uprawa hydroponiczna

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, powstała modułowa uprawa hydroponiczna. Proekologiczna, ale także niezwykle ekonomiczna uprawa w kontenerze jest już możliwa! Co to oznacza? Świeże warzywa nie tylko latem, ale każdego dnia przez cały rok, a także możliwość uprawy w każdym klimacie i w przestrzeniach od 2 do 2000 metrów kwadratowych.
Mieszcząca się w 12 metrowym kontenerze morskim uprawa niskich warzyw liściastych i ziół może być prowadzona w prawie każdym miejscu na Ziemi, przez cały rok, zużywając przy tym mniej wody w porównaniu do tradycyjnego szklarniowego lub gruntowego systemu uprawy. W uprawie hydroponicznej, wodę dostarczamy bezpośrednio do korzeni. Obieg zamknięty zapewnia wyższą efektywność i znaczącą oszczędność wody.
Twórcami kontenera z modułową uprawą hydroponiczną są dr hab. inż. Tomasz Zaleski, dr hab. inż. Jarosław Knaga i dr inż. Anna Kołton.
- Kontener uprawowy został zbudowany na bazie morskiego kontenera chłodniczego z automatyczną kontrolą temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych, a jedynym ograniczeniem jest dostęp do energii elektrycznej i wody – mówi dr hab. inż. Tomasz Zaleski, prof. UR.
Naukowcy wskazują, że kontener uprawowy umożliwia kontrolę atmosfery i doświetlanie rośliny. Długość fal światła oraz parametry uprawy dobierane są w taki sposób, by wzrastała i odpoczywała w odpowiednich porach. Zużywamy wtedy 75% mniej nawozów w porównaniu do tradycyjnego rolnictwa. Lampy LED w modułowej uprawie hydroponicznej – jedyne źródło światła, o odpowiednio dobranym promieniowaniu, decydują o wielkości i jakości plonów oraz tempie wzrostu rośliny.
- To pierwszy w Polsce kontener uprawowy zbudowany we współpracy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i firmy Hydropolis, wsparty finansowo w programie „Bon na Innowacje”. To bardzo innowacyjny projekt, który powstał dzięki połączeniu pasji, wiedzy, kreatywności i doświadczenia naukowców z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i inżynierii mechanicznej i stanowi spełnienie wizji i pozytywnej ambicji inwestora - mówi dr hab. inż. Tomasz Zaleski, prof. UR, kierownik Katedry Gleboznawstwa i Agrofizyki oraz prodziekan Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego.
Kontener uprawowy pozwala na rezygnację z pestycydów i herbicydów. Rośliny mają składniki, których potrzebują, dostarczane z wodą do korzeni i z atmosfery do liści.
Chcesz przeczytać cały artykuł?
https://agronomist.pl/artykuly/smart-farming-uprawa-hydroponiczna