Skip to content

 

 

 

 

 

Zero waste przyszłością dla rolnictwa! – naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu nie mają w tej kwestii wątpliwości. Właśnie dlatego wskazują innowacyjny pomysł na wykorzystanie odchodów owadów jako nawozu organicznego. Przystąpili już do badań, które mają wykazać, jakie mają one oddziaływanie na wybrane rośliny. Pierwsze wyniki analiz są bardzo obiecujące! Niewykluczone, że nawóz ten może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie czy w uprawach hobbystycznych. Polscy naukowcy szykują dla rolników także inne ciekawe alternatywy do wykorzystania w produkcji.

Zero waste dla rolnictwa

Filozofia „zero waste” zazwyczaj nie jest przez nas kojarzona z rolnictwem. Czas to jednak zmienić. Tym bardziej, że przed rolnikami ogromne wyzwanie. Do 2050 roku, będą musieli zaspokoić potrzeby żywieniowe niemalże 10 mld ludzi. Biorąc pod uwagę dewastację gruntów rolnych i światowe niedobory wody, jednym z rozwiązań wydają się być takie trendy jak zero waste czy alternatywne źródła białka, które pozwolą produkować żywność bez negatywnego wpływu na środowisko.

Wbrew powszechnym twierdzeniom, rolnictwo w bardzo wielu zakresach jest zero waste – od zarania swych dziejów wykorzystuje w produkcji z dużym powodzeniem np. obornik, czyli odpad z produkcji zwierzęcej. W kolejnych latach, do zastosowania w uprawach wprowadzane były komposty, nawozy zielone, pofermenty z biogazowni czy w ostatnim czasie osady ściekowe jako nawóz. Ale to nie koniec możliwości wykorzystania „odpadów” w produkcji roślinnej – tłumaczy prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska z Katedry Agronomii, Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii UPP.

Poznańscy naukowcy wskazują, że w rolnictwie nic nie powinno się marnować. Swoją uwagę skupili na tym, co będzie się działo z tym, co owady zjedzą i wydalą. Otóż, powstaje z tego naturalny nawóz, który może znaleźć swoje zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie czy w uprawach hobbystycznych. Badacze z Katedry Agronomii UPP sprawdzają teraz, w jaki sposób, w jakich dawkach i w przypadku jakich roślin, nawóz będzie mógł być wykorzystywany.

Pierwsze wyniki badań są bardzo obiecujące, wskazują że istnieje możliwość zastosowania nawozu z odchodów Hermetia illucens zarówno w uprawie jęczmienia ozimego, życicy trwałej jak sałaty czy bazylii. Aktualnie testujemy różne dawki tego nawozu, sposoby stosowania, będziemy także sprawdzać jak radzą sobie oceniane w badaniach rośliny w warunkach stresu suszy w przypadku zastosowania tego nawozu, oczywiście w porównaniu z kombinacjami w których nawóz na bazie odchodów Hermetia illucens nie był stosowany. Jeszcze wiele ciekawych obserwacji przed nami – dodaje prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska.

Badania realizowane są jako podwykonawstwo w ramach badań przemysłowych i rozwojowych w projekcie HiProMine S.A. „Opracowanie technologii wytwarzania nawozu organicznego (w postaci peletu/granulatu) na bazie odchodów Hermetia illucens i zbadanie jego oddziaływania na wybrane rośliny” – działanie 1.1 „Projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

Zastosowanie owadów w paszy dla zwierząt

Poszukując zrównoważonych i długofalowych rozwiązań w Europie musimy również rozważyć korzyści, jakie może przynieść zastosowanie owadów w paszy dla zwierząt. Konieczne jest również prowadzenie badań na podstawie, po których zaistnieje możliwość podjęcia decyzji o bezpiecznym wprowadzeniu białka owadziego do systemu żywieniowego zwierząt hodowlanych. Obecnie w Polsce takie badania są prowadzone w ramach projektu GOSPOSTRATEG pt. „Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”, współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju realizowanego przez konsorcjum, w skład którego wchodzą: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Celem projektu jest opracowanie strategii rozwoju produkcji białka owadów poprzedzone przeprowadzeniem badań, na podstawie których nastąpi selekcja gatunków owadów możliwych do hodowli w warunkach polskich, określenie optymalnych parametrów hodowli owadów i technologii ich produkcji oraz zasad przechowywania i stosowania białka i tłuszczu w żywieniu zwierząt. Sam wybór najbardziej odpowiedniego oraz zrównoważonego gatunku o najbardziej pożądanych właściwościach do produkcji pasz, stanowi dosyć trudne zadanie. Podczas gdy tysiące gatunków są spożywane na całym świecie, to tylko kilka z nich jest brane pod uwagę w kontekście hodowli przemysłowej. Jak wskazują naukowcy, na wybór ten będzie miało wpływ wiele czynników, poczynając od odpowiedniego środowiska i warunków klimatycznych, przez wymagania żywieniowe oraz gatunki charakteryzujące się najwyższymi wartościami odżywczymi, a kończąc na możliwość hodowli owadów z wykorzystaniem odpadów organicznych. W projekcie rozpatrywano kilka gatunków owadów, jednakże tylko dwa z nich zostały uznane jako najbardziej odpowiednie. Na podstawie dokonanego przeglądu literatury, za dobrych kandydatów uznano czarną muchę (Hermetia illucens) w kontekście produkcji pasz oraz mącznika młynarka (Tenebrio molitor) – zarówno w odniesieniu do żywności, jak i paszy.

 

Chcesz przeczytać cały artykuł?

https://agronomist.pl/artykuly/nawoz-na-bazie-odchodow-owadow

https://agronomist.pl/

Najciekawsze informacje